Ukrajna

A Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium diákjai egy felejthetetlen 4 napos kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program keretein belül. Ez a kirándulás elősegítette diákjaink számára a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülését, a határon átnyúló kapcsolatépítést és segítségnyújtást, melynek során diákjaink megismerhették Kárpátalja magyar vonatkozású nemzeti örökségeit.

1 nap

Meglátogattuk Kárpátalja legismertebb épített örökségét, a Rákóczi fészeknek is nevezett Munkácsi várat. Keletkezésének, építésének, fejlődésének története, a tatár hordák, a törökök elleni harca, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában, az 1848-1849-es magyar szabadságharcban játszott kiemelkedő szerepe teszi naggyá.

A vár történetével való ismerkedés közben felkerestük az itt kialakított helytörténeti múzeumokat, képtárakat, felújított kápolnát, szobrokat és emléktáblákat.

Út közben megállót tartunk az egykori Dobó várnál Szerednyén. Élete egy részét itt töltötte Eger legfényesebb csillaga, Dobó István, majd itt is halt meg.

Meglátogattuk a szépséges Ungvári várat, ahol felelevenítettük a Drugeth család, Bercsényi Miklós várkapitány és a vezérlő fejedelem, II. Rákóczi Ferenc szellemét. Megismerkedhettünk Rákóczi leghűségesebb népével, a ruszinokkal is.

A vár melletti skanzenben megtekintettük Kárpátalja egykori magyar, ruszin és román építészetét a kicsi parasztházakon, templomon, iskolán keresztül.

Sétát tettünk a görög katolikus székesegyházhoz, ahol a pravoszláv és görög katolikus hitélettel is megismerkedtünk, illetve azzal, hogy miért is van ikonosztáz a templomaikban, mit ábrázolnak, milyen szimbólumrendszere van.

A szállásunk Csetfalván volt, ahol nagyon kedves vendégfogadtatásban részesültünk és különböző helyi ételeket ehettünk.

2. nap

Szakmai délelőttöt tartottunk a Beregszászi 3. Számú Zrínyi Ilona Középiskola diákjaival, ahol diákjaink egy magyar népmesét, a Rátóti csikótojást adták elő és átadhatták a közösen gyűjtött adományokat a beregszászi iskola diákjainak.

Délután Beregszászban tettünk belvárosi sétát és megnéztük a római katolikus templomot, az egykori Kaszinó épületét, a református templomot, az egykori törvényszék épületét, a ma II. Rákóczi Ferenc nevét viselő magyar főiskolát. Közben megismerkedtünk számos magyar vonatkozású emléktáblával és szoborral. Látogatást tettünk a Bethlen kúriába (Grófudvar). Itt egy helytörténeti múzeumot kerestünk fel, ahol Sepa János előadásában ismerkedtünk e vidék múltjával és jelenével a kiállítási tárgyakon keresztül.

Ezt követően Nagyberegre utaztunk, ahol a Nagyberegi Középiskola épületében rövid bemutatót láthattunk a beregi szőttes készítéséről Furman Éva tanárnőtől és Bakó Olgától, akik Magyarország és Ukrajna népművészeti mesterei, s mindezt diákjaink is kipróbálhatták. Az iskola tornatermében művészkerékpár előadáson vettünk részt, „akrobatikus mutatványok két keréken” címmel. Rendkívül látványos bemutató volt!

3. nap

Munkács mellett elhaladva, első megállónk a Beregszentmiklósi várkastélynál volt. Sok fontos történelmi esemény mellett emlegetjük, hogy Zrínyi Ilona és Tököly Imre e falak között ismerkedett meg, s itt töltötték a nászéjszakát is. Bartos József várúr mutatta be a várkastélyt! 

A szolyvai emlékparkban koszorúztunk ésfejet hajtottunk az ártatlanul elhurcolt férfiak emléke előtt, akiket1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok a Szolyván kialakított gyűjtőtáborba zártak. Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. 1944 ősze ily módon vált kárpátaljai magyar holokauszttá, Szolyvát pedig a koncentrációs táborba zárt foglyok szenvedése magyar golgotává avatta. 

Felsőgereben nevezetű településen az Árpád-vonal legnagyobb bunkerét kerestük fel. Mintegy 800 métert sétáltunk a betonbunkerben, ahol 50 méteres mélységig ereszkedünk le a lépcsőkön.

Útközben megállót tettünk, hogy diákjaink megkóstolhassák Ukrajna egyik nemzeti ételét, a saslikot. Nagy élmény volt!

A Vereckei-hágó történelmünk része. Honfoglaló őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne. Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni, így ezt mi is megtettük. A hágóról való kilátás a gyönyörű tájra kárpótolja az elfáradt utazót. Ugyanezen a helyen található A magyar honfoglalás Millecentenáriumi emlékmű is, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.

Az búcsúestet egy hatalmas bulival zártuk, mivel a szállásadó vendégház dolgozói olyannyira megszerette diákjainkat, hogy egy zenekart hívott meg a tiszteletünkre. Köszönet érte! J

4. nap

Csetfalva – A XV.sz-ban épült fazsindelyes, fakazettás református templomot kerestük fel.  Ennek a pici falunak Móricz ősei is lakosai voltak.

Tiszaújlak – az első győztes kuruc csatára emlékezünk a tiszaújlaki Turulos emlékoszlopnál.

Huszt  – “Bús düledékeiden” – a Magyar Királyság stratégiai fontosságú vára.  Felsétáltunk a huszti vár romjaihoz. Kb. 800 – 1000 méter séta a Vörös dombra, 130 méter szintkülönbséggel. A látvány garantáltan kárpótolt mindannyiónkat a fáradozásért.

Tecső – a Kárpát-medence legnagyobb mennyiségű festett fakazettákkal rendelkező református temploma. Rövid sétát tettünk a sétálótéren a világháborúkra emlékeztető Turulos emlékműhöz, a Kossuth szoborhoz és Hollósy Simon festőművész szobrához.

Ezt követően élményekkel gazdagon tértünk haza Nyíregyházára.

ukrajna2019-COLLAGE

Az album megnyitásához kattintson a képre!